Ceza Davasında Mesajların/Sms’lerin Delil Olması?

mujde-yarindan-itibaren-cep-telefonlarina-ticari-mesaj-atmak-yasak
Cep telefonunuza gelen tehdit, küfür, hakaret, şantaj içerikli mesajlar sebebiyle huzursuz musunuz? Veya bu tür eylemleri gerçekleştirdiğiniz ileri sürülerek hakkınızda dava mı açıldı?

Peki ne yapmalısınız?

Eğer suçun mağduru iseniz Savcılığa bildirimde bulunarak soruşturmanın başlatılmasını sağlayabilirsiniz. Savcılık soruşturma aşamasında, ilgili telefon operatörü kayıtlarından mesajın kimden, kime, hangi tarih ve saatte gönderildiğini tespit edebilir, ancak mesajın içeriğine ulaşamaz. (Çünkü adli makamlar tarafından önceden alınmış bir telefon dinleme-izleme kararı olmadıkça kişilerin konuşmalarının ya da mesaj içeriklerinin operatörlerce kaydedilmesi ve saklanması mümkün değildir, hukuk dışıdır.  Telefon dinleme ve izleme ancak belirli katalog suçlar için, kanunda belirtilen şartlar dahilinde, hakim kararı ile ve süreli olarak yapılabilir.)

Bu nedenle cep telefonunuza gelen suça konu smsleri kesinlikle silmemeniz, hatta bilgisayara veya hafıza kartına yedeklemeniz, en kısa zamanda da ilgili resmi makamda tutanakla kayıt altına aldırmanız oldukça önemlidir.

Smslerin-mesajların içeriği değiştirilebilir mi?

Evet. Uzman kişilerce cep telefonlarına bilgisayar aracılığı ile bağlanılarak mesaj içeriğinin, saat ve tarihinin, hatta gönderen numaranın değiştirilmesi mümkündür. Elbette bu şekilde delil oluşturmaya çalışmak suçtur.

Burada ister şüpheli-sanık ister müşteki-mağdur-müdahil- sıfatını taşıyın mutlaka bir avukat edinmeniz ve yargılamanın her aşamasında hukuki desteğinden faydalanmanız oldukça yararlı olacaktır.

Ekran-Resmi-2015-09-30-13.45.30