Kesinleşmiş Hapis Cezasına İtiraz Mümkündür!

9_суд-приговор-весы-молоток-670x300
Hakkınızda verilen hapis cezasını temyiz ettiniz, Yargıtay Ceza Dairesi onama kararı verdi ve  cezanız kesinleşti. Tüm kanun yollarını tükettiğinizi, kaderinize boyun eğmeniz gerektiğini düşünüyorsanız yanılıyorsunuz.

Ceza Mahkemesinde hakkınızda verilen mahkumiyet hükmü temyiz edilmesine rağmen Yargıtay tarafından onama kararı verilir ise hüküm kesinleşir ve hükmün infazına geçilir. Üç yılı geçen mahkumiyetlerde tarafınıza tebligat yapılmaksızın hakkınızda yakalama kararı çıkartılır ve kolluk kuvvetlerince yakalanıp cezaevine sevk edilirsiniz. Üç yılın altında kalan mahkumiyetlerde ise adresinize 10 gün içerisinde cezanızı çekerek teslim olmanız için davet kağıdı gönderilir. Bu tebligatta belirtilen süre geçmesine rağmen teslim olmaz iseniz hakkınızda yine yakalama kararı çıkartılır.

Peki bu aşamadan sonra kanunen sizin için yapılabilecek bir şey var mıdır?

Kesinleşmiş hapis cezasına itiraz mümkündür ve bu şekilde kişi hakkında verilen kesinleşmiş hapis cezasının kaldırılmasına ve infazın durdurulmasına ilişkin kararlar alınabilmektedir. Yargıtayda onama sonucu kesinleşen hapis cezasının itirazımız üzerine kaldırılması ve Müvekkil sanık hakkında beraat kararı verilmesine yönelik tarafımızca yakın tarihlerde alınan ve bir kısmı ulusal basına da yansıyan (sitemizin basında bölümünde de yer verilen 12.04.2014 tarihli Hürriyet Gazetesi manşet haberi ve ”Mahkeme pardon dedi; o sanık berat etti” başlıklı 17.12.2014 tarihli Hürriyet web sitesi haberi) olumlu sonuçlar-örnekler mevcuttur.

Çoğu ceza avukatının temyizde onamadan sonra böyle bir yola başvurmadığını, hatta ceza hukukunda böyle bir imkanın varlığından haberdar dahi olmayan pek çok meslektaşım olduğunu üzülerek fark etmekteyim. Hakkınızda hapis cezası verilse, hatta örneğin 3 yıldır cezaevinde cezanızı  çekmekte olsanız ya da 5 yıldır firari durumda olsanız dahi bu kanun yolundan faydalanabilirsiniz, hakkınızdaki hapis cezası kaldırılarak beraatinize, tahliyenize hükmedilebilir. Çünkü kesinleşmiş hapis cezasına karşı sanık lehine itirazda süre sınırı yoktur. Bu nedenle kanuni haklarınızı sonuna kadar kullanın ve hukuk yollarından ümidinizi kesmeden konu hakkında uygulama tecrübesi olan bir ceza avukatından mutlaka destek alın.

Not: İlgilendiğiniz konudaki diğer makalelerimizi de incelemeniz faydanıza olabilir.

Ekran-Resmi-2015-09-30-13.45.30